Ota talteen auringon hyödyt ja minimoi riskit

Naisen olkapää

Aurinko alkaa taas kevään ja kesän myötä pikkuhiljaa lämmittää ja antaa energiaa. Auringonvalo on elämää ylläpitävä voima ja se tekee meille monin tavoin hyvää. Ihon palaminen, auringonpistokset ja jopa lämpöhalvaukset voivat kuitenkin yllättää varomattoman auringonpalvojan. Lue kesäiset vinkkimme auringosta nautiskeluun!

D-vitamiinia tehokkaasti ja turvallisesti

Auringonvalon UVB-säteily auttaa kehoamme tuottamaan D-vitamiinia ihon kautta. On siis hyvä antaa auringon päästä täysin paljaalle iholle lyhyitä aikoja kerrallaan. Jos pystyt olemaan esimerkiksi 15-20 minuuttia auringossa uima-asussa tai muussa pienessä vaatetuksessa, niin D-vitamiinivarastot pääsevät täyttymään. Jos ihosi on tumma, voit oleilla auringossa noin 45 minuutin ajan, saadaksesi D-vitamiinia riittävästi. Jos ihosi on poikkeuksellisen vaalea, sinun tulisi aloittaa auringossa oleilu hyvin pienellä ajalla kerrallaan ja tarkkailla koko ajan, ettei iho pääse palamaan. On huomattu, että D-vitamiinin saanti on tehokkainta juuri auringosta, eivätkä sisäisesti käytettävät valmisteet täydennä D-vitamiinivarastoja yhtä tehokkaasti. Pimeään vuodenaikaan nekin ovat toki erittäin tarpeellisia. Kun olet saanut tankattua hetken D-vitamiinia, suojaa iho joko vaatteella tai luonnonkosmetiikkasertifioidulla, fysikaalisen suojan omaavalla aurinkovoiteella, jotta iho ei pala. 

Tiesitkö, että D-vitamiini on itseasiassa hormoni ja sen saanti vaikuttaa suoraan sekä kaikkiin kehomme elimiin että hormonijärjestelmäämme ja mikrobiomiimme? Myös ihomme hyvinvointi on riippuvainen D-vitamiinin saannista.

 Soluenergiaa auringonvalosta ☀️

Auringonvalo sisältää monia valon aallonpituuksia ja siinä onkin kaikki valon värit, joita voidaan yrittää jäljitellä esimerkiksi LED-valoterapiassa. Ihosoluissamme on niin sanottuja fotoreseptoreita, jotka reagoivat valon eri aallonpituuksiin ja vaikuttavat ihomme toimintaan. Esimerkiksi sininen valo vaikuttaa solujen erilaistumiseen, kun taas punainen valo vaikuttaa keratinosyyttien ja fibroplastien uusiutumiseen. Saadessaan auringonvaloa ihomme ja kehomme solut alkavat toimia paremmin. 

Toinen mekanismi, millä auringonvalo vaikuttaa kehomme ja ihomme toimintaan on hormonituotanto. Auringonvalo vaikuttaa nimittäin käpyrauhaseen ja esimerkiksi serotoniinin ja melatoniinin tuotantoon tehden meistä iloisempia ja pirteämpiä. Mielialalla on myös vaikutusta suoliston ja ihomme mikrobeihin niin sanotun “aivo-suoli-iho”-akselin kautta.

Lue lisää auringon vaikutuksista kehoon nature.com:n sivulta.

 Suojaa, kosteuta ja ravitse ihoasi riittävästi

Vaikka auringonvalolla onkin selkeitä terveydellisiä hyötyjä myös iholle, niin ihon ei missään nimessä kannata antaa palaa. Muista olla vain pieniä hetkiä auringossa paljaan ihon kanssa. Hakeudu välillä varjoon ja suojaa ihoa vaatteilla tai luonnonkosmetiikan aurinkovoiteella. Ole tarkkana erityisesti lasten kanssa, että iho ei pala. Lapsen iho ja elimistö tuottaa D-vitamiinia nopeammin kuin aikuisen iho. Suojaa pää aina päähineellä, jotta ei tule auringonpistosta. Korvanlehdet, kasvot, olkapäät, niska, kaula ja rinta palavat yleensä herkimmin. 

Auringossa oleilun jälkeen iho kaipaa ravitsevia ja kosteuttavia voiteita. Turvaudu tällöin kosteuttavaa koivunmahlaa ja ravitsevia omegarasvahappoja sisältäviin Moi Forest -voiteisiin ja öljyyn. Käytä rauhoittavaa voidettamme myös silloin, jos iho pääsee vahingossa palamaan. Metsämikrobiuute auttaa myös palauttamaan ihon mikrobitasapainon, jolloin iho eheytyy nopeammin. Halutessasi voit suihkuttaa lisäkosteudeksi voiteen alle esimerkiksi laventeli- tai ruusuvettä.

Nesteytä kehoa tasaisesti ja tarpeeksi

Kun pidät huolta nestetasapainosta pitkin päivää, neste imeytyy paremmin kehoosi ja myös ihosi voi tällöin paremmin. Laita vesikannuun mukaan esimerkiksi raikkaan viilentäviä mintun lehtiä, kurkkuviipaleita, mansikoita ja hyppysellinen laadukasta suolaa (esim. Adukin luomulaatuinen Atlantin merisuola). Suola auttaa pitämään mineraalitasoja yllä ja yrtit, marjat tai vihannekset antavat makua ja edistävät veden imeytymistä. 

 Muista lähimmäistä

Pitkän hellejakson aikana on tärkeä huolehtia itsestä mutta myös muista. Muistuta ja auta erityisesti lapsia ja vanhuksia riittävän nesteytyksen ylläpidosta olivatpa he omia tai naapurin. Huolehdi, että lemmikeillä on raikasta vettä ja varjoa aina saatavilla. Jos ystäväsi on ahkera auringonpalvoja, keskustele hänen kanssaan lempeästi auringon hyödyistä ja riskeistä ja ilahduta häntä ihoa palauttavalla ja korjaavalla Moi Forest -voiteella.

Edellinen julkaisu Seuraava julkaisu